FREQUENTLY ASKED QUESTIONS

1. Is the quoted premium annual or monthly?
The guoted premium is an annual amount and includes 15% VAT.

2. What methods of payment are available?
We only allow for premium payment through debit order. Currently the standard
debit order date is set for the 25t of every month. On special request we have a
limited number of alternative strike days available to assist where the 25t s
problematic. These are the 15t and last calendar day of every month.

3. What are the payment terms available to pay the premium?
There are two standard options available to all policyholders. Premium can either be
paid as a single amount or through 10 equal monthly instalments. Under both options
the first debit order will be set for the agree debit order date during the month
following inception of the policy.

An example is where you opt for monthly payments and your policy incepts on 1
July. The first debit order will be collected on 25 August and continue monthly
through to 25 May.

4. Is there a difference in premium depending on the payment term opted for?
No, there is not. The quoted premium remains unchanged and is not influenced by
your choice of payment terms.

5. What happens if the debit order date falls on a Sunday or public holiday?
Where the agreed debit order date falls on a Sunday or public holiday in South
Africa, the debit order will be moved to the next business day that is not a Sunday
nor a public holiday in South Africa.

6. Will my premium increase annually?
This is owing to three factors, i.e. internal infrastructure that needs to be
maintained to service you, our valued clients, medical inflation, and legal defence
cost inflation. The last two traditionally are higher than headline inflation
(approximately 2% above CPI).
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7. Can | claim back the VAT included in the premium?

Depends on your VAT status. Registered VAT vendors can claim the 15% VAT
included in the premium as Input VAT.

8. Dol need a VAT invoice?
No, you do not need a VAT invoice to claim the Input VAT. In terms of a ruling issued
by SARS, the policy document together with proof of payment of premium
constitutes an alternative to a tax invoice, debit note or credit note as contemplated
in sections 20(7) and 21(5) of the VAT Act respectiv ely, and supersedes any policy
documentation or renewal notice issued by insurers for this purpose.

9. Can |l claim the premium as a deduction against taxable income?
Yes, typically professional indemnity insurance premiums qualify as an expense
incurred in th e production of taxable income and can be claimed as a deduction for
income tax purposes. For registered VAT vendors the deduction will be the net of
VAT premium amount while non-VAT vendors can claim the total premium inclusive
of VAT.

10. What is the basis of cover?
Technically coveris provided on the claims-made basis of insurance. This means that
you must have active insurance cover with us both at the time of treating the patient
and at the time of reporting a covered incident, for the insurance cover to respond.
However, please refer to the Reporting Endorsement for details of cover
continuation at termination of active cover.

11. What then happens when active cover is terminated e.g. retirement from clinical
practice?
Included with every policy is the contractual Reporting Endorsement benefit. This
provides you, the insured professional, the contractual right to take up this benefit
on termination of active cover. The Reporting Endorsement provides continuation
of cover for insured incidents not previously reported under active cover and
relating to clinical practice during the period of active cover. This in practice
converts the claims-made basis of insurance provided to the occurrence basis of
insurance.

12. What is the cost associated with the Reporting Endorsement benefit?

For most typical life events the Reporting Endorsement benefit is provided at no
additional cost. This includes death, permanent disability and retirement. For
retirement there is the added requirement that you had to have been an active
insured professional on a PPS Health Professions Indemnity policy for a minimum of
seven (7) years. In all other cases we have the right to determine a risk-based
premium for the Reporting Endorsement benefit. We also do have the discretion to
waive any additional cost even where we have the right to charge this.
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13. But what about emigration or just cancelling my cover?
No matter what the reason for terminating your active cover with PPS Health
Professions Indemnity, you always have the contractual right to the Reporting
Endorsement benefit. The only question is whether this benefit is provided at an
additional cost or not.

14. How is the cost of the Reporting Endorsement benefit determined?

In those instances where you do not qualify to receive the contractual Reporting
Endorsement benefit at no additional cost, a risk-based premium is determined. The
main factor considered is the maturity of your risk profile with PPS Health
Professions Indemnity i.e. the risk of late reported claims after termination of active
cover. Generally, there is a larger risk where patients include minors or those with
mental incapacity. Similarly, the risk profile of the surgical disciplines takes longer to
mature.

15. What if | feel the Reporting Endorsement benefit premium is unfair?
As a South African registered insurance product, you have full access to regulatory
and legal remedies if you believe you have been treated unfairly. The first step is to
approach the independent PPS Internal Arbitrator.

16. For how long is the Reporting Endorsement benefit active?
The Reporting Endorsement benefit does not have an expiry date and is active till
the right of your last patient attended to, comes to an end. Please note that you have
30 days after termination of your active cover to exercise your contractual right to
the Reporting Endorsement benefit.

17. Is there a limit to the cover provided under the Reporting Endorsement benefit?
Yes, there is. The cover limit of indemnity under the Reporting Endorsement benefit
on a per incident basis, is the same as under your terminated active cover that gives
rise to the Reporting Endorsement benefit. Similarly, the aggregate limit for all
incidents reported under the Reporting Endorsement benefit, is capped at the same
amount as the per annum aggregate limit under your terminated active cover.

18. Why don’t you offer different limits of indemnity?
Offering lower limit of cover at reduced premiums is not part of the PPS Health
Professions Indemnity strategic objective of offering quality comprehensive
indemnity protection at a fair premium. Offering lower limits of indemnity exposes
our members to the risk of cover exhaustion as premium is only impacted where less
risk is transferred from you to us.

19. Is there a deductible/excess payable when a claim is made?
No, our standard solution comes with zero excess meaning that you are covered
from the first Rand spent to protect you when an insured incident is reported to us.
We do employ deductibles as a tool on specific policies to find a balance between
risk and premium and typically in consultation with the applicant insured
professional.

20. Do you provide retroactive cover for past clinical practice?
Yes, we can cater for retroactive cover provided there was active indemnity
protection during the retroactive period requested.
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21.When is it advisable to request retroactive cover?

Where applicants are switching from an existing claims-made basis of indemnity
protection it is advisable to consider the need for retroactive cover to cater for late
reported claims not previously reported to your previous indemnifier. Most other
indemnity products providing claims-made basis of cover do not provide a
mechanism to benefit from cover for late reported insured incidents following
termination of active cover. This exposes the applicant to financial risk. This sets PPS
Health Professions Indemnity apart from other claims-made basis of cover offerings.
Please refer to Reporting Endorsement.

22. Does PPS Health Professions Indemnity qualify for further allocations to my PPS
Profit-Share Account?

Yes, it does provided that you have an existing PPS Profit

23. What is the profit share allocation rate on PPS Health Professions Indemnity?

The allocation to existing PPS Profit-Share Accounts is determined annually with

reference to the financial performance of the underlying insurance portfolio. The
long-term expectation for allocations on the PPS Health Professions Indemnity

product is 2% to 5% of premium per year.

24. Does PPS Health Professions Indemnity provide a further benefit under the PPS

Cross-holdings Booster?

Yes, it does. It must be remembered that the product is provided on the PPS Short

Term Insurance license and that members will receive only a one tier booster benefit
from participating in any of the products offered by this subsidiary of the PPS Group.
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